In een serie korte verhalen nemen we je mee naar een aantal activiteiten van Harten voor Sport. Deze keer: De Buursportclub.

Vrijdagmiddag, Buurtsportclub Teun de Jagerdreef in Overvecht. Zo’n vijftien kinderen gaan heerlijk uit hun dak tijdens een tikspelletje. Ze rennen over de grote mat, klauteren op een bank en slingeren aan touwen. Serena ziet haar zoon Marouan (7) genieten. “Hij mocht van ons na het behalen van zijn zwemdiploma’s lid worden van een sportclub, maar Marouan twijfelt nog hevig tussen voetbal, boksen en taekwondo. We vinden het fijn dat hij bij de buurtsportclub terecht kan zolang de knoop nog niet is doorgehakt. Hij vindt het superleuk en het is nog heel goedkoop ook.”

Overvecht is één van de vijf Buurtsportclubs in Utrecht, de andere zijn te vinden in Zuidwest, Noordwest/West, Lunetten en Hoograven. Het zijn allemaal wijken en buurten waar sporten voor kinderen niet vanzelfsprekend is en ze een duwtje in de rug goed kunnen gebruiken. Iedere locatie – in Overvecht alleen al zijn er vijf – heeft een eigen beweegaanbod, kinderen kunnen er onder de deskundige begeleiding kennismaken met onder meer voetbal, atletiek of korfbal. De lessen van de Buurtsportclub worden gegeven door de trainers uit het wijksportteam.  

Vandaag geeft buurtsportcoach Paul van Veenendaal sportmix. Hij krijgt daarbij assistentie van twee scholarshippers: Jolien en Rink. Scholarshippers zijn enthousiaste jongeren die zich via de Krajicek Foundation inzetten om kinderen te helpen hun sportieve talenten te ontdekken. “Ik bied hier iedere week een sportmix aan. Als ik merk dat een deelnemer vooral voetbal leuk vindt, proberen we die natuurlijk bij een voetbalclub te krijgen waar we mee samenwerken.”

De Buursportclub voorziet in een behoefte, zegt Paul. “We bieden een veilige omgeving waarin kinderen zich welkom voelen en de kans krijgen om in hun eigen buurt te sporten en te bewegen tegen een kleine vergoeding.”

Doorstromen naar een reguliere sportvereniging is een mooi doel, maar nog niet altijd realiteit. Toch blijft Harten voor Sport daaraan werken, zegt beweegmakelaar Onderwijs en Sport Sylke Haverkorn. In Noordwest startte ze onlangs een proef met digitale inschrijvingen en een kortere cursusduur. “We vonden onze aanpak iets te vrijblijvend: soms was de toeloop niet heel groot en de sportverenigingen gaven aan dat de doorstroom inderdaad beperkt was. De sportclub loopt nu niet meer 40 weken aan één stuk door, maar twee keer 10 weken. Zo bouwen we vaker een keuzemoment in.”

De nieuwe koers lijkt een succes: er zijn nu al meer deelnemers dan vóór de aanpassing, mede dankzij de roostertechnische samenwerking met de brede scholen. “Met de kortere doorlooptijd hebben we ook meer gelegenheid om kinderen te werven. En de deelname staat natuurlijk ook open voor iedereen, dus ook voor kinderen van andere scholen.”