Meidensport

Meiden speels kennis laten maken met sport

In een serie korte verhalen nemen we je mee naar een aantal activiteiten van Harten voor Sport. Deze keer: meidensport.

Donderdagmiddag, buurthuis Kanaleneiland. De derde les Meidensport bij Buurtsportclub Zuidwest staat op het punt van beginnen, maar een paar moeders stappen nog even op trainer Yara Philips af. Kunnen hun dochters misschien nog meedoen, ook al hebben ze zich niet aangemeld? Jawel, dat kan. “Het enthousiasme is groot,” zegt Yara. “Ik merk dat de meiden, bijna allemaal met een niet-westerse achtergrond, het fijn vinden om een plek voor zichzelf te hebben.”

Ze laat de deelneemsters, tussen de 8 en 12 jaar oud, op speelse wijze kennismaken met sporten als basketbal, hockey en voetbal. “Het is allemaal heel laagdrempelig. Het plezier staat op de eerste plaats, maar ik hoop ook dat ze willen doorstromen naar een reguliere sportclub.”

Doorstroming belangrijk

Die doorstroming vindt Harten voor Sport belangrijk, vertelt beweegmakelaar Onderwijs en Sport Merel Heine. Ze pakt de cijfers over de beweegnorm erbij uit de laatste jeugdmonitor van de gemeente Utrecht. Van de meiden in Zuidwest voldoet 69 procent aan de norm van dagelijks een uur matig intensief bewegen, bij de jongens is dat percentage 85 procent. “Bij het lidmaatschap van een sportclub is het verschil nog groter: 52 tegenover 82 procent. Vooral de meiden blijven flink achter bij het gemiddelde in de stad. Dat was voor de gemeente, de Vereniging Sport Utrecht en Harten voor Sport aanleiding om in actie te komen.”

Promotie sportaanbieders

Harten voor Sport belegde twee bijeenkomsten met scholen, sportaanbieders en wijkpartners om de behoeften van de meiden én de samenwerkingsmogelijkheden goed in beeld  brengen. Het antwoord was duidelijk: meiden willen graag meedoen aan een makkelijk toegankelijke beweegactiviteit niet ver van huis. Meidensport, dus. “Om de doorstroming te stimuleren, willen we af en toe sportaanbieders uitnodigen voor het geven van een promotieles.

Het is niet zomaar dat Harten voor Sport zich concentreert op meiden uit de hoogste groepen van de basisschool. “Ze staan op het punt naar de middelbare school te gaan en daar bereik je ze moeilijker. Ze krijgen het dan drukker en ouders verwachten vaak ook dat ze thuis meer verantwoordelijkheden nemen. Dat willen we vóór zijn om de kans op succes te vergroten.”

Harten voor Sport werkt ook nauw samen met de jongerenwerkers van JoU. Na het sporten kunnen de meiden die dat willen direct naar een inloop. Jongerenwerkster Brenda is al bezig met de voorbereidingen. “Eerst inspannen en vervolgens ontspannen, dat werkt hartstikke goed!”

Meidensport wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van Nike.

 

 

Vragen? Neem contact op met

Angelique Rozeboom

Buurtsportcoach
06–28 24 70 90
Angelique@hartenvoorsport.nl

Share your thoughts

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined method acf_location_post_type::get_post_type() in /www/wp-content/plugins/advanced-custom-fields/includes/locations/class-acf-location-post-type.php:84 Stack trace: #0 /www/wp-includes/class-wp-hook.php(286): acf_location_post_type->rule_match(false, Array, Array) #1 /www/wp-includes/plugin.php(203): WP_Hook->apply_filters(false, Array) #2 /www/wp-content/plugins/advanced-custom-fields/includes/locations.php(314): apply_filters('acf/location/ru...', false, Array, Array) #3 /www/wp-content/plugins/advanced-custom-fields/includes/api/api-field-group.php(324): acf_match_location_rule(Array, Array) #4 /www/wp-content/plugins/advanced-custom-fields/includes/api/api-field-group.php(257): acf_get_field_group_visibility(Array, Array) #5 /www/wp-content/plugins/advanced-custom-fields/includes/api/api-field-group.php(214): acf_filter_field_groups(Array, Array) #6 /www/wp-content/plugins/advanced-custom-fields/includes/forms/form-comment.php(226): acf_get_field_groups(Array) #7 /www/wp- in /www/wp-content/plugins/advanced-custom-fields/includes/locations/class-acf-location-post-type.php on line 84