Beweegmakelaar-Halima

Fit, fitter, fit-test

De gymzaal in het Hart van Hoograven oogt nog leeg. Op tafel ligt een meetlint, verderop staan een weegschaal en fietsapparaat. Beweeg- en vitaliteitsmakelaars Halima en Linda hebben er zin in. Ze werken vandaag samen met fysiotherapeut Yvonne en sociaal makelaar Jos. Straks vult de gymzaal zich met vrouwen uit de omgeving. Voor sommigen het moment van de waarheid?

Klokslag twaalf uur lopen de eerste vrouwen binnen voor de fit-test. ’Heb je een paspoort bij je?’, wil Halima weten. Een deelneemster schrikt. Halima lacht: ‘Je gezondheidspaspoort, bedoel ik. Als je de test al eerder hebt gedaan.’ Voor de vrouwen aan de test beginnen, beantwoorden ze in dit rode boekje vragen over hun leefstijl. Wat voor cijfer geven ze aan hun gezondheid? Eten ze gezond? En hoe staat het met ontspanning en beweging?

Veel van de deelnemers komen vandaag voor het eerst. Schoenen uit, hop, op de weegschaal. Niet alleen het gewicht maar ook spiermassa en visceraal vet (rond organen in de buik) meet het apparaat. Verwonderd kijkt één van de vrouwen naar het geprinte bonnetje met al die gegevens. Linda schrijft ze op in haar paspoort. Ook meet ze de lengte en buikomvang.

‘Jááá, kom op. Je kunt het!’ Met haar tanden op elkaar zet de vrouw kracht op de knijper. Daarna mag ze haar lenigheid meten, door al zittend haar armen zo ver mogelijk te strekken. ‘Je komt verder dan normaal!’, bewondert Linda. ‘Ha, ik leef nog’, reageert ze droogjes. Als laatste onderdeel is er de fietstest. Zo lang mogelijk moeten de vrouwen blijven fietsen, terwijl Yvonne de weerstand opvoert. De sfeer in de gymzaal is gemoedelijk. Sofia, een vrouw met felroze hoofddoek en gulle glimlach, vertelt enthousiast. ‘Al tien jaar lang ga ik twee keer per week sporten. Ook beweeg ik elke nacht om half vijf, in de slaapkamer.’ Halima kijkt verbaasd op. ‘Half vijf…? Na het bidden dan?’ Sofia knikt.

Beweeg- en vitaliteitsmakelaar Halima bespreekt de uitkomsten van de test met haar. ‘Ben je tevreden? Heb je tips nodig op het gebied van voeding?’ Sofia heeft een duidelijk doel: afvallen. 79 kilo zit haar letterlijk en figuurlijk in de weg en ze wil graag hulp bij de strijd tegen de kilo’s. De cursus gezond gewicht lijkt een goed idee: Sofia neemt de verwijzing dankbaar van Halima aan. Die belooft haar nog te bellen of aan te spreken in het buurthuis.

‘Hé Sofia! Lekker gefietst?’ Wil komt binnen en begroet haar. De dames kennen elkaar van de fitnessgroep in het Hart van Hoograven. Bijna 73 jaar of niet: Wil oogt nog hartstikke fit. Trouw heeft ze haar gezondheidspaspoort meegenomen, met gegevens van de afgelopen twee jaar. Yvonne juicht haar resultaten toe. ‘Mooi om te zien dat je gewicht omlaag is gegaan. Ook hou je het nu langer vol op de fiets.’ Een kwestie van geluk of bewuste keuzes? Dat laatste. Als diabeet is Wil meer op haar voeding gaan letten, bijvoorbeeld door koolhydraatarm te eten.

Ooit zat Wil in het fitnessgroepje, nu begeleidt ze het vrijwillig. De diversiteit springt eruit. ‘We hebben Nederlandse, Surinaamse, Marokkaanse, Griekse en Iraanse vrouwen. Echt een sociale groep, is het. Lol en verdriet, delen we.’ Ook bij de test vandaag is diversiteit te zien. Zo lopen Linda en Jos rond in hun ‘Lekker divers’ t-shirts: de naam van activiteiten om diversiteit in de wijken Zuid en Oost te vieren.

Louiza komt samen met haar zoontje als één van de laatste vrouwen naar de fit-test. Met zijn sportieve trainingspak past de jongen mooi in het geheel. Yvonne wenkt hem. ‘Kom, zetten we de fiets iets lager, mag jij ook!’ Ondertussen spreekt Jos bemoedigend een van de vrouwen toe. Net onder de gemiddelde waarden van haar leeftijdsgroep, zit ze. ‘Even volhouden en voor je het weet ben je er.’

Meten is weten. Maar nog belangrijker dan alle cijfers is het stukje motivatie dat de vrouwen vandaag krijgen. Om door te gaan op de goede weg of om juist meer te bewegen en op hun gezondheid te letten. En Linda en Halima? Die zijn weer veel inspiratie rijker, door van vrouwen uit de wijk te horen waar behoefte aan is op het gebied van bewegen, (op)voeding en ontspanning.

Share your thoughts

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined method acf_location_post_type::get_post_type() in /www/wp-content/plugins/advanced-custom-fields/includes/locations/class-acf-location-post-type.php:84 Stack trace: #0 /www/wp-includes/class-wp-hook.php(286): acf_location_post_type->rule_match(false, Array, Array) #1 /www/wp-includes/plugin.php(203): WP_Hook->apply_filters(false, Array) #2 /www/wp-content/plugins/advanced-custom-fields/includes/locations.php(314): apply_filters('acf/location/ru...', false, Array, Array) #3 /www/wp-content/plugins/advanced-custom-fields/includes/api/api-field-group.php(324): acf_match_location_rule(Array, Array) #4 /www/wp-content/plugins/advanced-custom-fields/includes/api/api-field-group.php(257): acf_get_field_group_visibility(Array, Array) #5 /www/wp-content/plugins/advanced-custom-fields/includes/api/api-field-group.php(214): acf_filter_field_groups(Array, Array) #6 /www/wp-content/plugins/advanced-custom-fields/includes/forms/form-comment.php(226): acf_get_field_groups(Array) #7 /www/wp- in /www/wp-content/plugins/advanced-custom-fields/includes/locations/class-acf-location-post-type.php on line 84