WandelenInLunetten

Wandelen in lunetten

Voorwaarts mars

Wie nietsvermoedend voorbij het Hart van Hoograven loopt, ziet een groepje buurtbewoners bij elkaar drommen. Even bijkletsen? Zeker! Maar hun schoenen verraden dat ze meer van plan zijn. 
Elke donderdag neemt wandeltrainer Helma de groep op sleeptouw. Ook beweeg- en vitaliteitsmakelaar Linda loopt mee.

5,5 kilometer staat er vandaag op het programma. Een eitje, zou je denken, vergeleken met de vorige tocht van 10 km. Maar de huidige weersomstandigheden stellen de wandelaars voor een extra uitdaging. ‘Iedereen een flesje drinken bij zich?’, checkt Helma tot drie keer toe. Dertig graden tikt de thermometer vandaag aan en de lucht is broeierig.

Hop, daar gaan de wandelaars richting Lunetten, de wijk die ook wel bekend staat om haar bijzondere straatnamen. Zo vind je er de Himalaya en de Seychellen. Ook kun je op Texel, Vlieland Ameland of Terschelling wonen. Naast alle bijzondere straatnamen blijkt Lunetten een schat aan groen gebied te bezitten. Idyllische bruggetjes verbinden de wandelpaden over kabbelende stroompjes.

 

Wandelen-Lunetten

 

‘Vandaag zijn we op pad met de diehards’, vertelt Helma. Een enkeling haakt af vanwege de warmte of is op vakantie. De groep kent geen toevallige samenstelling: alle buurtbewoners hebben diabetes. Bewegen is dan een absolute must. Elke week mailt Helma de wandelroute en oefeningen voor thuis, om de spieren te versterken. ‘Stiekem hoop ik dat ze de route zelf al gaan lopen, zo niet: dan weten ze vast waar we heen gaan en kunnen ze de wandeling later nog eens maken.’ Onderweg gaat Linda in gesprek met de wandelaars. Als betrokken beweeg- en vitaliteitsmakelaar legt ze verbinding tussen de behoeften van bewoners en het aanbod in de wijk.

Heeft het wandelen effect? Nou en of, benadrukt Dulce, die met flinke passen voorop loopt. ‘Onze waarden zijn allemaal gedaald. Ik merk dat ik steeds fitter word en verder kan wandelen.’ Joop vult aan: ‘Aan het begin was er een vrouw die nog geen 2 km op de fiets kon afleggen. Nu loopt ze met gemak 10 km. Pffoe.’ Gezond én gezellig, dat blijkt de beste manier om de diabetes te lijf te gaan. De wandelgroep is snel hecht geworden en kletst wat af samen. Soms lopen er ook huisartsen mee, aldus Dulce. ‘Niet dat ik ze echt nodig heb, maar het is leuk dat ze ons op die manier aanmoedigen.’

Halverwege de route ligt een speelparkje met kleurrijke graffiti en bankjes. Tijd voor pauze en een slok water. Linda neemt het woord. Zijn er nog vragen op het gebied van gezond eten of bewegen, wil ze weten. Het duurt even voor de groep loskomt. ‘Ik heb vijf maanden geen alcohol gedronken. Maar na één etentje buiten de deur was ik alsnog drie kilo zwaarder’, zucht één van de mannen. Op gewicht blijven vinden er meer moeilijk. Wel is het één van de speerpunten bij diabetes. ‘Hoe zit het met gezond fruit?’, wil een andere wandelaar weten. ‘Mijn bloedsuikerwaarden stegen juist toen ik fruit ging eten, zei mijn arts.’ Een gezonde(re) leefstijl vraagt vaak om gedragsverandering en daar wil de groep wel wat hulp bij. Linda belooft na de vakantie een workshop of informatieavond te organiseren, vooral gericht op voeding. Ook is er veel animo om nog vaker samen te wandelen.

Vrij onverwachts kleurt de lucht grijs en begint het te gieten. ‘Hé, die regen had ik pas om half acht vanavond besteld’, treurt Bertina. De groep gaat weer verder. Als ook de eerste bliksem roffelt, zetten de wandelaars het tempo nog even aan. Onweer vindt Kalina maar niks, zeker niet in een bosrijke omgeving. Bertina en Henny nemen haar mee voorop en zorgen voor de nodige afleiding. Iets achter hen loopt Ton, in zijn Smirnoff 21 shirt. Favoriete drankje? Nee, het shirt heeft hij gekregen. ‘Is wel mijn leeftijd’, grapt de 72-jarige wandelaar. Normaal loopt hij met zijn vrouw, maar door een peesontsteking is zij er voorlopig niet bij. Missen doet hij haar wel. ‘Eigenlijk mis ik haar al als ze een uurtje op de kleinkinderen past…’, glimacht hij dromerig. Wandelen blijft Ton zeker. ‘Ik hoef nu maar drie pillen per dag te slikken, dat is een zegen als ik het vergelijk met insuline spuiten.’

Terwijl de regen aanhoudt en het buiten verder afkoelt, doemt het Goylaan al weer op. Linda neemt Kalina en Dulce mee het buurthuis in, waar Marrokaanse geuren uit de keuken ontsnappen. Beide dames zijn geïnteresseerd in gezonde maaltijden en daarom laat Linda ze kennismaken met de wekelijkse buurtmaaltijden. Alle andere wandelaars zeggen elkaar vast gedag. De zomerstop komt eraan, maar (zelf) blijven wandelen staat wel op de planning. In september is de Nationale Diabetes Challenge, waar de groep in totaal 30 km zal afleggen. Een mooi doel om naar toe te werken. Tot die tijd: voorwaarts mars!

Meewandelen? Voor 4 euro per maand sluit je aan bij de groep in Lunetten (woensdag) of Hoograven (donderdag). Aanmelden kan voor Lunetten bij het gezondheidscentrum of huisartsen@gezondsgu.nl en voor Hoograven bij linda@hartenvoorsport.nl.

 

Contactpersonen

Linda Vermeer
Beweeg- en vitaliteitsmakelaar jeugd & volwassenen
Regio’s: Noord-Oost, Zuid, Binnenstad.
Mail: linda@hartenvoorsport.nl
Tel: 06-52372503

Halima El Ghamarti
Beweeg- en vitaliteitsmakelaar jeugd & gezin
Regio: Zuid
Mail: Halima@hartenvoorsport.nl
Tel: 06-10559569

Share your thoughts

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined method acf_location_post_type::get_post_type() in /www/wp-content/plugins/advanced-custom-fields/includes/locations/class-acf-location-post-type.php:84 Stack trace: #0 /www/wp-includes/class-wp-hook.php(286): acf_location_post_type->rule_match(false, Array, Array) #1 /www/wp-includes/plugin.php(203): WP_Hook->apply_filters(false, Array) #2 /www/wp-content/plugins/advanced-custom-fields/includes/locations.php(314): apply_filters('acf/location/ru...', false, Array, Array) #3 /www/wp-content/plugins/advanced-custom-fields/includes/api/api-field-group.php(324): acf_match_location_rule(Array, Array) #4 /www/wp-content/plugins/advanced-custom-fields/includes/api/api-field-group.php(257): acf_get_field_group_visibility(Array, Array) #5 /www/wp-content/plugins/advanced-custom-fields/includes/api/api-field-group.php(214): acf_filter_field_groups(Array, Array) #6 /www/wp-content/plugins/advanced-custom-fields/includes/forms/form-comment.php(226): acf_get_field_groups(Array) #7 /www/wp- in /www/wp-content/plugins/advanced-custom-fields/includes/locations/class-acf-location-post-type.php on line 84