Bijeenkomst vitaliteit hoograven

Vragen, verbinden, verder helpen

Vragen, verbinden en verder helpen: zo werken beweeg- en vitaliteitsmakelaars

Woensdagochtend. De klok heeft nog geen half 9 geslagen of het gonst van de vrolijke kinderstemmen in de gangen van Basisschool de Blauwe Aventurijn in Hoograven. Omgeven door kleurrijke tekeningen en volle kannen koffie, sluiten enkele ouders aan bij Halima en Linda, beweeg- en vitaliteitsmakelaars. Voeding, ontspanning en bewegen: daar gaan ze vandaag over in gesprek.

De sfeer is gemoedelijk. ‘Niet te veel zenden, vooral ontvangen,’ zo omschrijft Halima haar rol als beweeg- en vitaliteitsmakelaar. Kortom: luisteren naar waar behoefte aan is en welke vragen er spelen. Met een quiz weten Halima en Linda de ouders al snel aan de praat te krijgen. Wat is de aanbevolen tijd om te bewegen voor kinderen? 20, 30 of toch 60 minuten per dag? De handen vliegen vastbesloten de lucht in. Een uur, inderdaad. Bij meer persoonlijke vragen weifelen sommigen. Slaapt mijn kind wel genoeg? En: hoeveel uur op een tablet of ander scherm vind ik normaal? Eén, twee of drie? Halima wijst op apps als Screen Time, die de tijd helpen bijhouden.

Vooral gezonde voeding blijkt een onderwerp van gesprek. ‘Ja hoor, ik geef mijn kind gezond te eten en niet te veel zoetigheid, zullen alle ouders zeggen. Maar dat valt in de praktijk enorm tegen’, begint een vader. ‘Suiker zit tegenwoordig in alles, daar zijn we ons niet eens bewust van. Een krentenbol lijkt onschuldig, maar barst ook van de suiker.’ Andere ouders vallen hem bij. Fruit en groente winnen het bij hun kinderen sowieso niet van chocola of chips. ‘Snoeptomaatjes probeer ik vaak als snoep te verkopen, maar daar prikt mijn dochter feilloos doorheen’, lacht een andere moeder.

Traktaties op school zijn een punt van zorg. Zoet, zoeter, zoetst, zo verlangen de kinderen. En met ruim twintig verjaardagen per jaar, tikt dat wel aan. Doet de school genoeg om gezonde traktaties en tussendoortjes te promoten? Ouders zijn het er unaniem over eens: er is meer mogelijk. Al brainstormend met de beweeg- en vitaliteitsmakelaars ontstaan allerlei ideeën: Van een inspiratiebord met foto’s en recepten van leuke, gezonde traktaties tot een bolderkar om al het snoep in te verzamelen tijdens schooluitjes. ‘Laat nou net die bolderkar de sloot in rijden’, zegt een ouder met een knipoog. Ook zijn er supermarkten die gezonde schoolreisjes sponsoren en ligt er een taak voor leerkrachten.

Linda, gespecialiseerd in bewegen, vraagt zich af in hoeverre kinderen van de basisschool sporten. Toevallig is er vandaag een sportdag, waar ook veel ouders bij aansluiten. Maar, zo vertelt een moeder, niet alle kinderen hebben de mogelijkheid om te sporten. Bijvoorbeeld omdat het te duur is.
Soms zijn er gratis proeflesjes geregeld, maar ouders van de doelgroep komen minder vaak op school en zijn dus niet altijd op de hoogte. ‘Graag komen we een keer terug om meer over het sportaanbod te vertellen en iedereen hierbij te betrekken’, biedt Linda aan. Toegankelijke sportclubjes zijn er ook in Hoograven en omgeving genoeg.

Vragen stellen en beantwoorden, mensen verbinden en verder helpen: dat is wat Halima en Linda doen. Een flinke slok koffie en een openhartig gesprek verder, zijn er mooie vervolgstappen zichtbaar. Ouders en kinderen enthousiasmeren over sportmogelijkheden, daar wil Linda mee aan de slag. Halima nodigt een jeugdverpleegkundige uit om meer te vertellen over de slaappatronen van kinderen, op verzoek van de ouders. Gezonde initiatieven aanwakkeren op school, is ten slotte iets waar alle vaders en moeders pal achterstaan. ‘Jullie stem telt zwaar voor een schooldirectie’, benadrukken de beweeg- en vitaliteitsmakelaars.

Het meest waardevolle van vandaag: in gesprek gaan en die stem vinden. Stilstaan bij een aantal thema’s, ervaringen delen en wakker geschud worden, aldus de ouders. Zoals een eerlijke vader het verwoordt: ‘Uiteindelijk rommelen we als ouders allemaal een beetje aan. Maar het liefst zo goed mogelijk.

 

Heb je vragen over de rol van beweeg- en vitaliteitsmakelaar? Neem contact op met Halima of Linda.

Share your thoughts

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined method acf_location_post_type::get_post_type() in /www/wp-content/plugins/advanced-custom-fields/includes/locations/class-acf-location-post-type.php:84 Stack trace: #0 /www/wp-includes/class-wp-hook.php(286): acf_location_post_type->rule_match(false, Array, Array) #1 /www/wp-includes/plugin.php(203): WP_Hook->apply_filters(false, Array) #2 /www/wp-content/plugins/advanced-custom-fields/includes/locations.php(314): apply_filters('acf/location/ru...', false, Array, Array) #3 /www/wp-content/plugins/advanced-custom-fields/includes/api/api-field-group.php(324): acf_match_location_rule(Array, Array) #4 /www/wp-content/plugins/advanced-custom-fields/includes/api/api-field-group.php(257): acf_get_field_group_visibility(Array, Array) #5 /www/wp-content/plugins/advanced-custom-fields/includes/api/api-field-group.php(214): acf_filter_field_groups(Array, Array) #6 /www/wp-content/plugins/advanced-custom-fields/includes/forms/form-comment.php(226): acf_get_field_groups(Array) #7 /www/wp- in /www/wp-content/plugins/advanced-custom-fields/includes/locations/class-acf-location-post-type.php on line 84